Dynia to symbol Halloween! Jedz ją jak najczęściej, a wyleczysz się z…

Jutro święto Halloween! Część z nas ozdobi swoje domy i podwórka dyniami. Warto wiedzieć, że to warzywo nie tylko pięknie się prezentuje, ale również ma wiele składników odżywczych. Powinniśmy spożywać je bardzo często, ponieważ składniki zawarte w dyni mają właściwości prozdrowotne i ochraniają nasz organizm przed szkodliwymi bakteriami.

Dynia jest pełna składników odżywczych, które mogą wzmocnić układ odpornościowy. Po pierwsze, ma wysoką zawartość beta-karotenu, a także witaminy A. Badania pokazują, że witamina A jest niebywale istotna w zwalczaniu infekcji. Dodatkowo, dowiedziono, że spożywanie tego pomarańczowego warzywa może zapobiec rozwojowi: nowotworu żołądka, raka piersi, raka płuc i raka jelita grubego.

Naukowcy z East China Normal University w Szanghaju dowiedli, że substancja, która znajduje się w wyciągu z miąższu dyni (D-chiro-inozytol) może zastąpić nam insulinę. Co ciekawe, wymieniona wcześniej substancja wpływa na regenerację komórek trzustkowych i reguluje poziom insuliny. 

Dynie zawierają przeciwutleniacze, takie jak alfa-karoten, beta-karoten i beta-kryptoksantyna. Mogą one neutralizować wolne rodniki, zapobiegając uszkodzeniu komórek. Przeprowadzone przez specjalistów badania wykazały, że przeciwutleniacze te chronią skórę przed uszkodzeniami wywołanymi szkodliwym promieniowaniem słonecznym. Obniżają także ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych oraz chorób oczu. 

Warto wiedzieć, że świeże pestki, które znajdziemy w dyni mogą okazać się pomocne w zwalczaniu pasożytów: owsików czy tasiemca. Pestki dyni właściwości przeciwpasożytnicze zawdzięczają zawartości kukurbitacyny – substancji zawartej w błonce otaczającej nasiona, zabezpieczającej je przed drobnoustrojami.

Źródło: Portal Zdrowie

Zobacz też: Restauracja podała gościom ciasto! Nie uwierzysz, CO BYŁO W ŚRODKU…

Zdjęcie: Pixabay

Komentarze