Pracownicy restauracji apelują: NIE ZAMAWIAJCIE tego! Grozi zatruciem!

Chyba każdy lubi od czasu do czasu wyskoczyć do dobrej restauracji. Oferta na rynku jest wyjątkowo bogata.

Możesz indywidualnie spróbować kuchni z całego świata, spędzić miło randkę, wieczór z przyjaciółmi, zorganizować imprezę okolicznościową, spotkanie biznesowe… Opcji jest mnóstwo. Aby dobrze wspominać ten czas należy zacząć od wyboru odpowiedniego miejsca. Jak już zdecydujesz się na co masz ochotę, to radzimy też poczytać opinie na temat lokalu. Wówczas jest szansa, że unikniesz przykrych niespodzianek. Najważniejsze, aby jedzenie było świeże i poprawnie przygotowane, a miejsce utrzymane w czystości. Brudne stoły oraz niedomyte naczynia to nie są odpowiednie warunki. Kucharze i kelnerzy radzą też, czego lepiej nie zamawiać, aby uniknąć problemów z żołądkiem.

Dania z kurczaka to jedne z najchętniej zamawianych. Lecz pracownicy restauracji stanowczo je odradzają. Chodzi o to, że potrawy drobiowe często bywają niedogotowane, co jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Liczy się szybka obsługa, nie ułatwia jej zatem kurczak, któremu trzeba poświęcić nieco czasu, aby był pyszny i soczysty. 

W kwestii ryb również zaleca się szczególną ostrożność. Najlepiej sprzedają się w weekend, wtedy też można trafić na dobre danie. Ale w środku tygodnia lepiej wybrać coś innego, gdyż najprawdopodobniej otrzymalibyśmy rybę niepierwszej świeżości. 

Kucharze zgodnie stwierdzają, że wszelkie oferty specjalne, dania dnia to pułapka. Najczęściej przygotowuje się je ze starych resztek i sprzedaje np. w formie taniego lunchu. Od tego zaś można się zatruć. 

Ostrzega się również przed jedzeniem smażonym w głębokim tłuszczu oraz przygotowanym z mięsa mielonego. Okazuje się, że frytki przygotowano nam na kilkutygodniowym tłuszczu, zaś klopsiki, lasagne czy podobne zawierają zamiast dobrego mielonego mięsa same najgorsze skrawki. 

Nieciekawie bywa też z warzywami. Wśród nich jest sałata, której się raczej nie myje, ale za to przetrzymuje w lodówce przez kilka tygodni. Istnieje też duże prawdopodobieństwo, że do Twojej sałatki wkrojono lepsze części warzyw, a spleśniałe odkrojono. 

 

 

Komentarze