TAK przyrządzonych ziemniaków NIGDY nie jadłeś! Jest jeden sekret

ziemniaki

Ziemniaki pieczone według tego przepisu wydobywają i podkreślają smak pieczonego ziemniaczka! Czy próbowałeś je w takim wydaniu?

Ziemniaki to tradycyjne polskie danie, które stanowią główny dodatek do wielu drugich dań. Występują w przeróżnej formie , ale dziś skoncentrujemy się na ich szybkim i najłatwiejszym przyrządzeniu.

 

Wystarczy je pokroić w plasterki i skropić oliwą z oliwek, a następnie wrzucić do piekarnika. Wcześniej nie zapomnijmy jednak o charakterystycznych przyprawach, to w nich tkwi bowiem sekret i kunszt smaku.

 

Oto przyprawy, które wzbogacą smak pieczonego ziemniaka. Należą do nich: sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, tymianek, rozmaryn, mielona czerwona papryka oraz mielona ostra papryka lub kurkuma. Dodatkowo jeśli lubimy, można obtoczyć plasterki ziemniaków w maśle czosnkowym. 

 

Tak przyprawione ziemniaczki najlepiej piec w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik trzeba nastawić na 200 stopni, a ziemniaki wstawić do niego na około 45 minut.

 

ZOBACZ TEŻ:Whiskey pomaga wyleczyć przeziębienie! Oto przepis na „Hot Toddy”

 

Jeżeli lubimy słodką opcję ziemniaka, idealnie sprawdzą się też pieczone bataty. Pieczone w piekarniku, doprawione solą, pieprzem oraz ziołami: tymiankiem, rozmarynem, kurkumą i kolendrą idealnie smakują w połączeniu ze szparagami.

 

 

ZOBACZ TEŻ:Już jutro, PRODUKTY W BIEDRONCE kupisz o wiele taniej! Promocją objęte będą…

 

 

 

Źródło:pikio/pixabay

Komentarze