Zginął przygnieciony serem, który sam zrobił! Policja bada, czy nie brały w tym udziału osoby trzecie
Tragedia wstrząsnęła włoskimi serowarami. Giacomo Chiapparini, ceniony producent serów z Lombardii, niestety odszedł od nas w niedzielę, 6 sierpnia. W wyniku nieszczęśliwego wypadku, w głównym magazynie jego firmy, przewróciły się tysiące kręgów serów Grana Padano, które przygniotły mężczyznę. Długie godziny poszukiwań nie przyniosły pozytywnego rezultatu, a ciało 75-latka odnaleziono dopiero następnego dnia rano, 7 sierpnia.
Przyczyna tego tragicznego zdarzenia pozostaje przedmiotem dochodzenia. Według wstępnych informacji, Giacomo Chiapparini wszedł do magazynu w celu nadzorowania robota odpowiedzialnego za transport i czyszczenie kręgów sera. Jednakże, w wyniku jakiegoś nieszczęśliwego zdarzenia, doszło do upadku ogromnej ilości kręgów serów, które przytłoczyły producenta.
Lokalne źródła informują o efekcie podobnym do dominosów – upadek jednej półki w magazynie spowodował lawinowy upadek kolejnych tysięcy kręgów sera Grana Padano, które spadły na nieszczęsnego mężczyznę. Sery, które upadły z wysokości nawet 10 metrów, wraz z ich ciężarem, stworzyły niebezpieczny łańcuch wydarzeń.
Śledztwo prowadzone przez włoską policję ma wyjaśnić, co dokładnie spowodowało tę tragedię. Magazyn, w którym doszło do wypadku, miał ogromną powierzchnię ponad 2000 metrów kwadratowych, co utrudniło nie tylko przeszukania, ale i całą operację ratunkową. W całonocnych poszukiwaniach uczestniczyło aż 21 jednostek straży pożarnej z pobliskich miejscowości, co ukazuje skalę zaangażowania w próbie odnalezienia Giacomo Chiappariniego.
Przykre wydarzenie wstrząsnęło społecznością i branżą serowarską. Giacomo Chiapparini założył swoją firmę w 2006 roku i zdążył zyskać uznanie w świecie produkcji sera. Wyrabiał rocznie ponad 15 tysięcy kręgów sera, korzystając z mleka od swoich własnych krów. Jego pasja i wysiłki docenione zostały przez włoskie stowarzyszenie degustatorów sera, które potwierdziło jakość jego wyrobów. Teraz pozostaje pustka po utraconym producencie i wspomnienia o jego osiągnięciach, które pozostaną w historii włoskiej serowarstwa.