9 produktów spożywczych, które prowadzą do nowotworów!

produktów

Świadomie odżywianie odgrywa kluczową rolę w zachowaniu zdrowia fizycznego i psychicznego. Niewłaściwy sposób odżywiania niszczy nasze zdrowie i prowadzi do groźnych chorób.

Mając ogromny dostęp do szeroko przetworzonych produktów doprowadzamy do zwiększonego ryzyka zachorowania na cukrzycę, otyłość, choroby serca i nowotwory.

 

 

Najwyższa Izba Kontroli poinformowała, że w Polsce około 70proc diety przeciętnego konsumenta stanowi żywność przemysłowo przetworzona, która zawiera szkodliwe dla zdrowia dodatki. 

Należą do nich: barwniki, wzmacniacze smaku, konserwanty, przeciwutleniacze, emulgatory i stabilizatory.

 

 Oto najbardziej szkodliwe produkty spożywcze:

 

1 Margaryna. Występują w niej niebezpieczne tłuszcze trans, które regularnie dostarczane do organizmu, mogą prowadzić do rozwoju chorób serca i nowotworów. Lepiej zastąpić ją dobrej jakości masłem.

 

2.Napoje gazowane. Zawierają wysokie ilości rafinowanego cukru lub rakotwórczych słodzików. W puszce coca-coli znajduje się 10 kostek białego cukru.

 

3.Przetwory mięsne. Według Światowej Organizacji Zdrowia spożywanie przetworów mięsnych zwiększa ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Zalicza się do nich: m.in.: parówki, wędliny, konserwy mięsne, peklowana lub suszona wołowina.

 

4.Płatki śniadaniowe. W 2016 roku organizacja non-profit Food Democracy Now wykryła wysokie stężenie glifosatu w wielu popularnych produktach śniadaniowych.

 

5.Chipsy ziemniaczane. Zawierają olbrzymie ilości sodu i niezdrowych tłuszczów trans, a także rakotwórczy akrylamid, który powstaje w chipsach w procesie ich termicznej obróbki.

 

6.Odtłuszczone produkty mleczne. Tłuszcz jest w nich zastępowany rakotwórczymi słodzikami lub sporą ilością syropów glukozowych-fruktozowych.

 

7.Białe pieczywo. Ze względu na swoją przemysłową obróbkę można je zaliczyć do cukrów szybko przyswajalnych o wysokim indeksie glikemicznym

 

8.Smażone potrawy. Spożywanie sześciu smażonych posiłków w tygodniu, zwiększa ryzyko wystąpienia udaru mózgu o blisko 41 procent.

 

9.Słodycze. Cukier działa na nasz mózg jak narkotyk. Wykazano, że mocno uzależnia, ponieważ silniej niż kokaina stymuluje tak zwany mechanizm „nagrody w ludzkim mózgu”.

 

Oprócz świadomego odżywiania w tym prawidłowego nawadniania organizmu, istotny jest ruch i wszelka aktywność fizyczna. Wystarczy 15-minutowy spacer by usprawnić pracę mózgu i polepszyć zdrowie psychiczne.

 

ZOBACZ TEŻ:EGZOTYCZNA CHOROBA zacznie ZABIJAĆ też w Polsce? Jest pierwszy przypadek zachorowania

Komentarze