Jedz te owoce jak najczęściej! Dzięki temu UNIKNIESZ RAKA
Drzewa pomarańczowe to najczęściej uprawiane drzewa owocowe na świecie. Pomarańcze są popularnym owocem ze względu na ich naturalną słodycz, szeroką gamę rodzajów i różnorodność zastosowania. Można przygotować z nich produkty spożywcze take jak soki, dżemy, czy kandyzowane plastry, ale znajdują także swoje zastosowanie w kosmetyce, używa się ich do produkcji wielu masek oraz kremów.
Pomarańcze zawierają w swoim składzie ponad 170 różnych fitochemikaliów i ponad 60 flawonoidów. Wykazano, że wiele z nich ma właściwości przeciwzapalne i silne działanie przeciwutleniające.
Specjaliście z American Heart Association (AHA) dowiedli, że spożywanie odpowiedniej ilości związku znajdującego się w owocach cytrusowych, takich jak pomarańcze i grejpfruty, może powodować mniejsze ryzyko udaru. Warto więc włączyć wyżej wymienione owoce do swojej codziennej diety.
Według badań opublikowanych w American Journal of Epidemiology spożywanie bananów, pomarańczy i soku pomarańczowego w pierwszych dwóch latach życia może zmniejszyć ryzyko zachorowania na białaczkę u dzieci. Jako doskonałe źródło silnego przeciwutleniacza, witaminy C, pomarańcze mogą również pomóc w walce z powstawaniem wolnych rodników.
Jedzenie pomarańczy może być istotne w profilaktyce i zapobieganiu nowotworów. Wysokie spożycie błonnika z owoców cytrusowych wiąże się z obniżonym ryzykiem raka jelita grubego.
Spożywanie odpowiedniej ilości witaminy C, która zawarta jest w pomarańczach może pomóc w walce z uszkodzeniami skóry spowodowanymi przez słońce i zanieczyszczenie, zmniejszyć zmarszczki i poprawić ogólną teksturę skóry. Witamina C odgrywa istotną rolę w tworzeniu kolagenu.
Zdjęcie: Pixabay
Zobacz też: TYLE mandatów będzie miało PiS w sejmie! „Jest zaskoczenie”