TO naturalny PROBIOTYK! Dowiedz się, jak przygotować SOK z KISZONEGO…
Sok ten przyśpiesza wydalanie z organizmu kwasu moczowego. Tego rodzaju detoksykacja wspiera leczenie chorób reumatycznych, wspomaga odchudzanie oraz wzmacnia kości.
Wpływa on pozytywnie m.in. na układ krwionośny, pokarmowy i nerwowy. Przepis na ten sok jest bardzo prosty i nie trzeba do niego wielu składników.
Sok z kiszonego buraka, podobnie jak inne soki np. z ogórków ma właściwości prozdrowotne dzięki niskiemu (kwaśnemu) odczynowi pH.
Ze względu na zawartość pożytecznych bakterii oraz dużej ilości kwasu mlekowego jest on naturalnym probiotykiem oraz wzmacnia naturalną florę bakteryjną jelit. Regularnie pity sok z kiszonych buraków zmniejsza ryzyko infekcji.
Oto jak przygotować sok z kiszonych buraków:
Składniki, których potrzebujesz to: 3 kilogramy obranych czerwonych buraków, 4 litry przegotowanej wody, kromka żytniego chleba na zakwasie, 2 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 10-15 ziarenek ziela angielskiego, czarny mielony pieprz, sól (2 łyżki).
Buraki obieramy i kroimy w plastry. Główki czosnku przekroić na pół. Układamy na dnie słoika pół główki czosnku i kolejno wymienione przyprawy. Na wierzchu kładziemy kromkę chleba na zakwasie (najlepiej wcześniej podsuszonego).
ZOBACZ TEŻ:Przepis na DOMOWY SYROP w 5 minut! Ten preparat SKUTECZNIE zwalcza INFEKCJE!
Naczynie kamionkowe zalewamy przegotowaną i ostudzoną wodą z solą, a następnie przykrywamy wyparzonym we wrzątku i osuszonym talerzykiem.
Naczynie nakrywamy gazą lub ściereczką i odstawiamy na okres czasu od 4 do 7 dni w temperaturze pokojowej.
W trakcie fermentacji ważne jest, by wszystkie składniki były zanurzone pod wodą, w przeciwnym razie sok może spleśnieć i trzeba będzie go robić od nowa.
Źródło:tvnzdrowie/pixabay