MAGDA GESSLER podaje przepis na idealny BARSZCZ CZERWONY, na KAŻDĄ KIESZEŃ!

Wielkimi krokami zbliżają się święta, dlatego czas poszukać przepisów na świąteczne dania. Z okazji nadchodzącego Bożego Narodzenia Magda Gessler postanowiła podzielić się swoim przepisem na zdrowy barszcz czerwony.

Magda Gessler to jedna z największych autorytetów kulinarnych w Polsce. Jej program „Kuchenne rewolucje” pobija rekordy oglądalności. Sieć restauracji Magdy słynie z pysznej, prawdziwej kuchni.

Idealny barszcz czerwony Magdy Gessler

W jednym z wywiadów Gessler przyznała, że w świętach najważniejszy dla niej jest wspólnie spędzony czas z najbliższymi. Zaskakujące jest to, że gwiazda nie przejmuje się, czy na stole jest tradycyjnych 12 potraw. Jest jednak danie, bez którego Magda nie wyobraża sobie Wigilii. Mowa tu o barszczu czerwonym. Restauratorka zdradziła recepturę w najnowszym numerze „Dobrych Rad”. Czego potrzeba do przygotowania wigilijnej zupy Magdy Gessler?

Składniki:

  • 2 duże cebule;
  • 8 buraków;
  • 3 liście laurowe;
  • 4 ząbki czosnku;
  • 4 ziarna ziela angielskiego;
  • 2 lub 3 łyżki octu spirytusowego;
  • około 10 ziaren pieprzu;
  • 6 jabłek antonówek;
  • cukier i sól do smaku.

Przygotowanie: 

Najpierw obierz buraki, pokrój je w plastry. Włóż je do wysokiego garnka i zalej zimną wodą tak, by woda znajdowała się 10 centymetrów nad warzywami. Należy pamiętać, aby wybrać takie buraki, które po przekrojeniu na pół, w środku są prawie czarne. Kolejnym krokiem jest gotowanie buraków na bardzo małym ogniu, razem z całymi cebulami, pieprzem i liśćmi laurowymi. Gdy wywar się zagotuje koniecznie dodaj ocet. To bardzo ważny moment, dodanie zwykłego octu w odpowiednim momencie zapewni piękny kolor barszczu. Jeśli pominiemy tę część przepisu zupa będzie koloru brunatnego. Gotuj barszcz do momentu, aż buraki zrobią się miękkie. Przelej wywar do osobnego garnka, przypraw czosnkiem (możesz go rozetrzeć lub wrzucić pokrojone ząbki). Dodaj cukier i sól. Jabłka obierz i wrzuć ich skórki do barszczu razem z czosnkiem. Zostaw zupę na noc, aby wchłonęła zapach jabłek. Dzięki temu będzie bardziej aromatyczny.

Nam nie pozostaje nic innego, niż życzyć Wam smacznych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia.

Komentarze