TA kawa rozbudza najlepiej! Sekret tkwi w…
W czym tkwi sekret mocy kawy? Naukowcy już dawno odkryli, że istnieje jededn rodzaj ziaren, który działa lepiej od innych. Sprawdź jaki! (czytaj dalej).
Kawa dla niektórych z nas oznacza przebudzenie. Nie wyobrażasz sobie poranka bez kawy? Zobacz, w którym z rodzajów dostępnych na rynku kaw jest najwięcej kofeiny!
Kawy najlepiej napić się nie zaraz po przebudzeniu, a miedzy godziną 9 a 11, bo wtedy stężenie kortyzolu we krwi spada. Kofeina działa szybciej na mężczyzn, niż na kobiety. Średnio zaczynamy odczuwać jej wpływ po 30 minutach od wypicia napoju, a działa na nas jeszcze przez około 2 godziny. Najlepiej więc, zamiast dużego kubka kawy, pić ją częściej, ale we filiżance. W ten sposób możemy sobie pozwolić na 5 czy 6 kaw dziennie.
Najwięcej kofeiny z dostępnych na rynku kaw ma robusta. Jest bardziej „wytrawna” w smaku od arabiki, ale za to niektóre jej rodzaje „kopią” nawet dwukrotnie bardziej. Najpopularniejsze na rynku są co prawna mieszanki ziaren arabiki i robusty, ale na sklepowej półce znajdziemy na pewno taką, w której tej drugiej jest więcej. Warto też zwrócić uwagę na sposób palenia kawy. Te ciemno palone mają mniej kofeiny, bo proces doprowadza do częściowej „utraty mocy”. Szukajmy więc kawy jasno – palonej, Robusty.
Dodatkowo, jeżeli chcemy uwolnić więcej kofeiny z kawy, drobno ją zmielmy przed zaparzeniem. Sam proces również ma wpływ zarówno na moc, jak i na smak. Tu jest pełna dowolność w zależności od upodobań. Jednakże trzeba pamiętać o ogólnej zasadzie – im dłużej parzymy kawę, tym więcej kofeiny z niej się uwalnia. Dlatego kawa parzona tradycyjne, w kawiarce czy zaparzaczu będzie mocniejsza od tej z ekspresu.
Aby można było się w pełni napawać jej smakiem i mocą, można ją nieco osłodzić, ale nie można dodawać mleka! No dobrze – można, ale nie powinno się, choćby przez szacunek do tego szlachetnego napoju. Smacznego!
Źródła: internet
Fot.pixabay