Ten owoc chroni przed rakiem i obniża poziom cholesterolu! Dlaczego jeszcze warto się nim zajadać?
Siła witamin w pomarańczy!
Kto nie lubi pysznych i soczystych pomarańczy? Są one szczególnie popularne wśród sportowców, ponieważ dają przypływ energii w krótkim czasie. Jednak to nie jedyna ich korzyść. Okazuje się, że owoc ten chroni przed wieloma chorobami…
Czy wiesz, że pomarańcze…
1. Zapobiegają rakowi
Pomarańcze nie tylko są soczyste i wspaniale smakują. Owoce te są również bogate w witaminy występujące tylko w owocach cytrusowych, które sprawdzają się w walce przy wielu odmianach raka, w tym skóry, płuc, piersi, żołądka i jelita grubego.
2. Zapobiegają chorobie nerek
Regularne picie soku pomarańczowego zapobiega chorobom nerek i zmniejsza ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych, dlatego pij go jak najczęściej!
3. Zmniejszają ryzyko raka wątroby
Według dwóch badań przeprowadzonych w Japonii, jedzenie pomarańczy i mandarynek zmniejsza ryzyko raka wątroby. Może to wynikać po części z obecności związków witaminy A. Czy to nie wspaniały powód, żeby zacząć jeść pomarańcze?
4. Obniżają poziom cholesterolu
Pomarańcze są pełne błonnika rozpuszczalnego, co pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu.
5. Poprawiają zdrowie serca
Pomarańcze mają w sobie wiele potasu – minerału, który jest odpowiedzialny za zdrowe funkcjonowanie serca. Gdy stężenie potasu jest zbyt niskie, mogą wystąpić zaburzenia rytmu serca, znane jako arytmia. Pamiętaj więc, żeby włączyć do swojej diety pyszne i soczyste pomarańcze!
6. Przegonią chorobę
Pomarańcze są pełne witaminy C, która chroni komórki poprzez neutralizowanie wolnych rodników, dzięki czemu pomagają zapobiegać chorobom przewlekłym. Czy to nie wspaniały powód, żeby zacząć jeść te przepyszne owoce?
7. Zwalczają infekcje wirusowe
Badania pokazują, że bogactwo witaminy C w pomarańczy chroni przed infekcjami wirusowymi, dlatego jeśli łapie cię przeziębienie, pójdź do sklepu po pomarańcze!
8. Łagodzą zaparcia
Pomarańcze są pełne błonnika, który pobudza soki trawienne i łagodzi zaparcia.
9. Dobre dla wzroku
Pomarańcze są również bogate w karotenoidy, które zapobiegają degeneracji plamki żółtej.
10. Regulują wysokie ciśnienie krwi
Hesperydyna, którą można znaleźć w pomarańczy, pomaga regulować wysokie ciśnienie krwi.
11. Chronią skórę
Pomarańcze są pełne beta-karotenu, który jest silnym przeciwutleniaczem, chroni komórki przed obrażeniami słonecznymi i zapobiega oznakom starzenia.
12. Zapobiegają zakwaszeniu organizmu
Mimo iż pomarańcze są kwaśne, to zawierają wiele alkalicznych minerałów, które pomagają zrównoważyć zakwaszenie.
13. Dostarczają składników odżywczych
Pomarańcze, jak wszystkie owoce, posiadają cukry proste, ale indeks glikemiczny pomarańczy to 40. Jeżeli indeks jest niższy niż 55, to jest on uważany za zbyt niski. Oznacza to, że nie można jeść zbyt dużo pomarańczy w krótkim czasie.
Źródło: Care2.com
Zdjęcia: Unsplash