To popularne i tanie warzywo wykazuje silne właściwości lecznicze! Skutecznie obniża cholesterol
Jedna średnia cebula ma zaledwie 44 kalorie, ale dostarcza nam ogromną dawkę witamin, minerałów i błonnika. W dzisiejszym artykule opowiemy o zdrowotnych właściwościach cebuli. To popularne i tanie warzywo wykazuje silne właściwości lecznicze! Skutecznie obniża też cholesterol.
Cebula jest szczególnie bogata w witaminę C, składnik odżywczy zaangażowany w regulację zdrowia immunologicznego, produkcję kolagenu, naprawę tkanek i wchłanianie żelaza. Działa również jako silny przeciwutleniacz w naszym ciele, chroniąc komórki przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki.
Cebula jest również bogata w witaminy z grupy B, w tym folian (B9) i pirydoksynę (B6) – które odgrywają kluczową rolę w metabolizmie, wytwarzaniu krwinek czerwonych. Co za tym idzie, warzywo to przeciwdziała anemii. Warto wiedzieć, że zawiera także przeciwutleniacze i związki, które zwalczają stany zapalne, obniżają poziom trójglicerydów i obniżają poziom cholesterolu.
W cebuli znajdziemy sporą ilość kwercetyny (flawonoidowego przeciwutleniacza), który jest silnym środkiem przeciwzapalnym. Kwercetyna pomoże ci zmniejszyć czynniki ryzyka chorób serca (np. wysokie ciśnienie).
Badanie z udziałem 70 osób z nadwagą i wysokim ciśnieniem krwi wykazało, że dawka 162 mg ekstraktu z cebuli bogatego w kwercetynę skutecznie zwalczyła nadciśnienie u osób borykających się z tą przypadłością.
Dowiedziono, że warzywa takie jak czosnek czy cebula mogą skutecznie obniżyć ryzyko występowania choroby nowotworowej (rak żołądka, rak jelita grubego).
Źródło: Youtube
Zobacz też: Czy możliwe jest kierowanie Najwyższą Izbą Kontroli z aresztu śledczego na Białołęce?
Zdjęcie: Pixabay