Unikasz tych WARZYW ZIMĄ? Robisz OGROMNY BŁĄD!
Jakie warzywa szczególnie warto jeść zimą i dlaczego? Dowiedz się, jak białe warzywa wpływają na nasze zdrowie w okresie zimowym.
Zimą jesteśmy narażeni na zdecydowanie mniejsze przyswajanie witaminy D. Ponadto nasz organizm zużywa większe zapasy energii na utrzymanie odpowiedniej temperatury ciała. Żeby przetrwać okres zimowy warto wzbogacić swoją dietę o cenne witaminy i minerały. Znajdziemy je w białych warzywach, które szczególnie opłaca się jeść zimą.
Dlaczego białe warzywa są dobre na zimę?
W cebuli, czosnku, selerze czy kalafiorze znajdują się flawonoidy, które są naturalnymi antybiotykami. Związki te działają przeciwzapalnie, przeciwbólowo, a także rozkurczowo, dlatego też zaleca się ich spożywanie w okresie zimowym. Wtedy przecież najłatwiej o infekcje, wirusy czy przeziębienia.
Flawonoidy mogą także rozszerzać naczynia krwionośne, poprawiając tym samym ukrwienie i obniżając ciśnienie krwi.
W zimowych jadłospisie powinny znaleźć się także warzywa kapustne. Dlaczego?
Stanowią one cenne źródło składników odżywczych i witamin, wyróżniając się przy tym ze względu na niewielką zawartość węglowodanów i tłuszczów. Spożywanie ich w formie surówek to skuteczny sposób na zimową chandrę.
Do warzyw kapustnych zaliczamy: kapusta biała, czerwona, pekińska, kalafior, brokuł, kalarepa, jarmuż, brukselki.
Z kolei takie warzywa jak: burak ćwikłowy, pietruszka, marchew, chrzan czy seler -stanowią cenne źródło substancji wzmacniających nasz system odpornościowy.
ZOBACZ TEŻ:Ta KASZA jest idealnym składnikiem diety oczyszczającej!
Źródło:lokalnyrolnik/pixabay