Wystarczy garść dziennie! Jedz je, aby UNIKNĄĆ ZAWAŁU!
Czy pestki dyni są zdrowe? Wyglądają dość niepozornie, są jednak bogate w białko, zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały, w tym magnez i cynk. Spożywanie ich może pozytywnie wpłynąć na twoje zdrowie, ponieważ niwelują wiele chorób i schorzeń.
Podobnie jak orzechy, nasiona dyni są doskonałym źródłem białka i tłuszczów nienasyconych, w tym kwasów omega-3. Zawierają również szeroki wachlarz składników odżywczych, w tym żelazo, selen, wapń, witaminy B i beta-karoten, które organizm przekształca w witaminę A.
Największą zaletą pestek z dyni jest to, że są doskonałym naturalnym źródłem magnezu i cynku. Tylko jedna łyżka nasion dyni zapewnia:
• Prawie 1 mg cynku – zalecana dzienna porcja to 9,5 mg dla mężczyzn i 7 mg dla kobiet.
• 40 mg magnezu – zalecana dzienna porcja to 300 mg dla mężczyzn i 270 mg dla kobiet.
Badanie wykonane przez specjalistów z USA wykazało, że nasiona dyni wraz z siemieniem lnianym mogą być pomocne w zapobieganiu powikłaniom cukrzycowym, takim jak wysoki poziom cholesterolu i cukru we krwi.
Jeśli masz problemy ze snem, koniecznie sięgnij po pestki dyni. Zawierają niezbędny dla organizmu magnez, który wpływa na jakość naszego snu. Dodatkowo, pestki z dyni regulują ciśnienie krwi.
Nasiona dyni to wyjątkowe i bogate źródło nienasyconych tłuszczów, w tym kwasu alfa-linolenowego (ALA). Udowodniono, że jedzenie nasion dyni, ze względu na zawartość ALA, może być korzystne dla serca, ponieważ zapobiegają one chorobom sercowo-naczyniowym.
Źródło: Portal Zdrowie