Ten owoc chroni przed rakiem i obniża poziom cholesterolu! Dlaczego jeszcze warto się nim zajadać?

chroni

Siła witamin w pomarańczy!

Kto nie lubi pysznych i soczystych pomarańczy? Są one szczególnie popularne wśród sportowców, ponieważ dają przypływ energii w krótkim czasie. Jednak to nie jedyna ich korzyść. Okazuje się, że owoc ten chroni przed wieloma chorobami…

Czy wiesz, że pomarańcze…

1. Zapobiegają rakowi

Pomarańcze nie tylko są soczyste i wspaniale smakują. Owoce te są również bogate w witaminy występujące tylko w owocach cytrusowych, które sprawdzają się w walce przy wielu odmianach raka, w tym skóry, płuc, piersi, żołądka i jelita grubego.

2. Zapobiegają chorobie nerek

Regularne picie soku pomarańczowego zapobiega chorobom nerek i zmniejsza ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych, dlatego pij go jak najczęściej!

3. Zmniejszają ryzyko raka wątroby

Według dwóch badań przeprowadzonych w Japonii, jedzenie pomarańczy i mandarynek zmniejsza ryzyko raka wątroby. Może to wynikać po części z obecności związków witaminy A. Czy to nie wspaniały powód, żeby zacząć jeść pomarańcze?

4. Obniżają poziom cholesterolu

Pomarańcze są pełne błonnika rozpuszczalnego, co pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu.

5. Poprawiają zdrowie serca

Pomarańcze mają w sobie wiele potasu – minerału, który jest odpowiedzialny za zdrowe funkcjonowanie serca. Gdy stężenie potasu jest zbyt niskie, mogą wystąpić zaburzenia rytmu serca, znane jako arytmia. Pamiętaj więc, żeby włączyć do swojej diety pyszne i soczyste pomarańcze!

6. Przegonią chorobę

Pomarańcze są pełne witaminy C, która chroni komórki poprzez neutralizowanie wolnych rodników, dzięki czemu pomagają zapobiegać chorobom przewlekłym. Czy to nie wspaniały powód, żeby zacząć jeść te przepyszne owoce?

chroni
Unsplash

7. Zwalczają infekcje wirusowe

Badania pokazują, że bogactwo witaminy C w pomarańczy chroni przed infekcjami wirusowymi, dlatego jeśli łapie cię przeziębienie, pójdź do sklepu po pomarańcze!

8. Łagodzą zaparcia

Pomarańcze są pełne błonnika, który pobudza soki trawienne i łagodzi zaparcia.

9. Dobre dla wzroku

Pomarańcze są również bogate w karotenoidy, które zapobiegają degeneracji plamki żółtej.

10. Regulują wysokie ciśnienie krwi

Hesperydyna, którą można znaleźć w pomarańczy, pomaga regulować wysokie ciśnienie krwi.

11. Chronią skórę

Pomarańcze są pełne beta-karotenu, który jest silnym przeciwutleniaczem, chroni komórki przed obrażeniami słonecznymi i zapobiega oznakom starzenia.

12. Zapobiegają zakwaszeniu organizmu

Mimo iż pomarańcze są kwaśne, to zawierają wiele alkalicznych minerałów, które pomagają zrównoważyć zakwaszenie.

13. Dostarczają składników odżywczych

Pomarańcze, jak wszystkie owoce, posiadają cukry proste, ale indeks glikemiczny pomarańczy to 40. Jeżeli indeks jest niższy niż 55, to jest on uważany za zbyt niski. Oznacza to, że nie można jeść zbyt dużo pomarańczy w krótkim czasie.

Źródło: Care2.com

Zdjęcia: Unsplash

Komentarze