Badania potwierdzają: działają ANTYNOWOTWOROWO i skutecznie regulują poziom CHOLESTEROLU we krwi!
W okresie jesiennym mamy ich naprawdę mnóstwo, czy jednak zdajemy sobie sprawę z ich właściwości zdrowotnych? Liczne badania potwierdzają, że regularnie spożywane zapobiegają tworzeniu się komórek rakowych.
Spożywanie orzechów włoskich niesie ze sobą szereg właściwości zdrowotnych, ponieważ zawierają one znaczną ilość antyoksydantów. Regularne sięgnie po orzechy włoskie może obniżyć ryzyko śmierci z uwagi na choroby układu krwionośnego. Dzieje się to za sprawą zawartej w nich substancji o nazwie L-arginina.
Kolejnym istotnym składnikiem jest kwas alfa-linolenowy (ALA), który jest odpowiedzialny za regulację cholesterolu we krwi.
Spożycie odpowiedniej ilości orzechów włoskich przyczynia się do poprawy składu mikroflory przewodu pokarmowego, a nawet do odchudzania. Pomagają one w utrzymaniu zdrowego poziomu masy ciała oraz są niezwykle sycące. Te czynniki w połączeniu z odpowiednią dietą i treningiem sprzyjają odchudzaniu.
Amerykańska organizacja AICR (American Institute for Cancer Research) wykazała przydatność orzechów włoskich w diecie przeciwdziałającej wzroście wybranych nowotworów i zachorowań na nie.
Zawarte w orzechach włoskich polifenole są potężną bronią w walce o zdrowie w późnym wieku, ponieważ wspierają procesy zapamiętywania i koncetracji co w konsekwencji może osłabiać demencję starczą.
ZOBACZ TEŻ:MAGDA GESSLER W GWATEMALSKIEJ DŻUNGLI: „nie opuszczę moich Docle&Gabbana nawet w dżungli”!
Źródło:dietetycyorg/pixabay