Czy poprawnie parzysz kawę? To NAJWIĘKSZY z popełnianych BŁĘDÓW przy robieniu kawy!
Dla wielu z nas parzenie kawy to codzienny rytuał, bez którego nie wyobrażamy sobie rozpoczęcia dnia. Czy jednak zawsze poprawne ją parzymy?
Coś co wydaje się oczywiste i proste, może okazać się zaskakujące. Dowiedz się, czy poprawnie przygotowujesz kawę i jaki to ma wpływ na efekty jej wypicia.
Te błędy popełniane podczas sporządzania kawy mogą zepsuć jej smak. Można ich jednak łatwo uniknąć, dlatego proponujemy, byś się z nimi zapoznał. Agnieszka Rojewska jest pierwszą Polką, która zwyciężyła w konkursie Mistrzostw Świata Baristów w Amsterdamie. Dziś zdradza jak zaparzyć najlepszą kawę na świecie.
Oto błędy jakie najczęściej popełniamy przy robieniu i kupowaniu kawy:
1.Zalewanie kawy wrzątkiem- to największy błąd jaki możemy popełnić. Temperatura wody, którą zalewa się kawę, ma znaczący wpływ na ostateczny smak naparu.Woda nie powinna przekraczać 95 stopni Celsjusza. Najlepiej po zagotowaniu wody otworzyć czajnik i odczekać 1,5-2 minuty.
2.Zła jakość wody. Nieprzefiltrowana wcześniej woda wpływa na smak kawy. Przefiltruj wcześniej wodę przez zwykły dzbanek z filtrem.
3.Kupowanie kawy zmielonej. Najlepiej jest zmielić kawę tuż przed jej zaparzeniem, ponieważ kawa w zaledwie 15 minut po zmieleniu traci aż 75 procent smaku.
4.Niepoprawnie zmielone ziarna. Ziarna należy zmielić drobniej lub grubiej, a będzie to zależne od tego, jak długo kawa ma się parzyć. Espresso parzy się krótko, bo do 30 sekund. Kawę przelewową parzy się dłużej, ok. 2-3 minuty. Jeśli chcemy krócej parzyć kawę, to wtedy powinna być ona drobniej zmielona.
ZOBACZ TEŻ:Agnieszka Woźniak-Starak przyłapana! Widziano ją…
Najbardziej efektywna będzie kawa zaparzana w ekspresie ciśnieniowym, gdyż ziarenka kawy najkrócej znajdują się w gorącej wodzie. Najlepiej kupować ją w specjalistycznych sklepach z kawą.
Źródło:businessnsider/pixabay