Dodaj marchew do gotujących się ziemniaków. Poznając powód już zawsze będziesz tak robić
Do gotujących się ziemniaków warto dodawać marchewkę, ponieważ w ten sposób zatrzymujemy…
Ziemniaki to tradycyjny dodatek do wielu dań. W polskich domach w drugim daniu niemal zawsze królują one jako dopełnienie posiłku, zaraz obok mięsa czy sałatki. Podawane są w różnych formach, ale posiadają te same wartości odżywcze.
Ziemniaki dostarczają stosunkowo duże ilości witamin z grupy: B1, PP, B5, B6, C, są również źródłem składników mineralnych: potasu, magnezu, fosforu, żelaza, miedzi, manganu i cynku. Tym samym, ziemniaki obniżają ciśnienie krwi, pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu, poprawiają stan skóry, a nawet wspomagają wzrok. Te warzywa zapobiegają także mutacji komórek nowotworowych, dlatego warto po nie sięgać w ramach profilaktyki.
Dowiedz się, dlaczego warto dodawać marchew do gotujących się ziemniaków!
Żeby zachować właściwości odżywcze ziemniaków należy je gotować z marchewką. Jeśli do gotujących się ziemniaków dodamy korzeń marchewki, zatrzymamy w ten sposób w znacznym stopniu utratę tak cennej dla naszego zdrowia witaminy C. Beta-karoten, który znajduje się w marchewce, spowoduje, że w warzywie zostanie więcej tej witaminy.W ten sposób większą jej ilość dostarczymy naszemu organizmowi.
Po ugotowaniu można zmielić ziemniaki z ugotowaną marchewką dodając łyżkę jogurtu naturalnego, sól, pieprz. W ten sposób powstanie nie tylko pyszne puree, ale także prowizoryczna, a jakże smaczna wersja słodkich ziemniaków- batatów.
ZOBACZ TEŻ:UWAGA! Alerty dla TYCH WOJEWÓDZTW! Znowu będzie…
Źródło:kuchniawp/pixabay