Faworki według Magdy Gessler. Świetne na tłusty czwartek. Uwielbiane przez wszystkich łasuchów święto zbliża się wielkimi krokami!
Faworki według Magdy Gessler.
Magda Gessler to najsłynniejsza polska restauratorka. Ogromną popularność i sympatię telewidzów przyniósł jej program „Kuchenne rewolucje”. Celebrytka jest właścicielką wielu ekskluzywnych restauracji w naszym kraju, m. in. lokalu „AleGloria” czy „Słodki-słony” w Warszawie, „U Fukiera” czy restauracji „Polka”.
Dla wszystkich, którzy uwielbiają słodkości przygotowaliśmy specjalny przepis na faworki. Autorką przepisu jest ceniona restauratorka, Magda Gessler.
Przepis z pewnością okaże się przydatny, ponieważ już czwartek 20 lutego obchodzimy Tłusty Czwartek!
Zobacz: Kupujesz tę rybę?! Uważaj! Producenci bezczelnie nabijają nas w butelkę!
Składniki niezbędne do przygotowania słodkości:
- 600 g mąki pszennej
- 2 łyżki smalcu
- 15 żółtek
- 200 g cukru
- 6 łyżek śmietany
- 2 łyżki spirytusu
- 1 łyżka araku
- 500 g smalcu do smażenia
- 100 g cukru pudru
- wanilia
Sposób przygotowania faworków:
- Ucieraj smalec do uzyskania konsystencji śmietany. Wbij 15 żółtek, dodaj cukier, alkohole, śmietanę i mąkę, Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkuj je bardzo cienko, a następnie lekko podsypuj mąką. Ciasto należy pokroić na paski szerokości 3 cm i długości 15 cm. Natnij każdy kawałek wzdłuż w środku. Przewiń, aby uzyskać kształt faworka.
- Rozgrzej smalec w szerokim rondlu. Sprawdź, czy tłuszcz ma odpowiednią temperaturę. Jak to sprawdzić? W następujący sposób. Wrzuć do tłuszczu kawałek ciasta – jeśli natychmiast wypłynie można smażyć. Smaż faworki partiami, przewracając raz szpikulcem, na złoty kolor. Odsącz je na ręczniku papierowym. Do smaku warto posypać je cukrem pudrem z wanilią.
Zdjęcie: Youtube
Zobacz również: Monika Olejnik dostała ATAKU w operze! Niestety, to…