Faworki według Magdy Gessler. Świetne na tłusty czwartek

faworki według

Faworki według Magdy Gessler. Świetne na tłusty czwartek. Uwielbiane przez wszystkich łasuchów święto zbliża się wielkimi krokami!

 

Faworki według Magdy Gessler.

Magda Gessler to najsłynniejsza polska restauratorka. Ogromną popularność i sympatię telewidzów przyniósł jej program „Kuchenne rewolucje”. Celebrytka jest właścicielką wielu ekskluzywnych restauracji w naszym kraju, m. in. lokalu „AleGloria” czy „Słodki-słony” w Warszawie, „U Fukiera” czy restauracji „Polka”.

 

 

 

Dla wszystkich, którzy uwielbiają słodkości przygotowaliśmy specjalny przepis na faworki. Autorką przepisu jest ceniona restauratorka, Magda Gessler.

 

 

 

 

Przepis z pewnością okaże się przydatny, ponieważ już czwartek 20 lutego obchodzimy Tłusty Czwartek!

 

 

Zobacz: Kupujesz tę rybę?! Uważaj! Producenci bezczelnie nabijają nas w butelkę!

 

 

Składniki niezbędne do przygotowania słodkości:

  • 600 g mąki pszennej
  • 2 łyżki smalcu
  • 15 żółtek
  • 200 g cukru
  • 6 łyżek śmietany
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1 łyżka araku
  • 500 g smalcu do smażenia
  • 100 g cukru pudru
  • wanilia

 

Sposób przygotowania faworków:

  1. Ucieraj smalec do uzyskania konsystencji śmietany. Wbij 15 żółtek, dodaj cukier, alkohole, śmietanę i mąkę, Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkuj je bardzo cienko, a następnie lekko podsypuj mąką. Ciasto należy pokroić na paski szerokości 3 cm i długości 15 cm. Natnij każdy kawałek wzdłuż w środku. Przewiń, aby uzyskać kształt faworka.
  2. Rozgrzej smalec w szerokim rondlu. Sprawdź, czy tłuszcz ma odpowiednią temperaturę. Jak to sprawdzić? W następujący sposób. Wrzuć do tłuszczu kawałek ciasta – jeśli natychmiast wypłynie można smażyć. Smaż faworki partiami, przewracając raz szpikulcem, na złoty kolor. Odsącz je na ręczniku papierowym. Do smaku warto posypać je cukrem pudrem z wanilią.  

 

 

Zdjęcie: Youtube

Zobacz również: Monika Olejnik dostała ATAKU w operze! Niestety, to…

Komentarze