Fioletowe ziemniaki CHRONIĄ przed RAKIEM! Są też naturalnym środkiem na…
Fioletowe ziemniaki to mało popularne w naszym kraju warzywa i nie wszyscy wiedzą o ich bogatych wartościach odżywczych.
Ta specyficzna odmiana ziemniaków pochodzi z Ameryki Południowej. Rosną na niewielkich krzakach i głównie uprawia się je w Chile i w Peru. W Europie fioletowy ziemniak najbardziej popularny jest we Francji.
Są one fioletowe zarówno w środku jak i na zewnątrz. Zawarte w nich substancje wykazują działanie antynowotworowe, a przy tym zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu innych groźnych chorób.
Fioletowe ziemniaki bogate są w błonnik pokarmowy, który zmniejsza ilość metabolizowanego przez organizm cholesterolu i spowalnia wchłanianie glukozy, co zapobiega chorobom układu krążenia i niezdrowym wahaniom stężenia glukozy we krwi.
Ponadto zawierają spore pokłady antyoksydantów. Naukowcy wykazali wielokierunkowe antynowotworowe działanie tych antyoksydantów, polegające głównie na bezpośredniej neutralizacji reaktywnych form tlenu, zwiększeniu zdolności komórek do absorpcji wolnych rodników, hamowaniu niebezpiecznych mutacji DNA, a także powstrzymywaniu namnażania się komórek nowotworowych.
ZOBACZ TEŻ:MISS IRANU błaga o AZYL! Państwo chce ukarać kobietę za to, że…
Fioletowe ziemniaki mogą się także okazać naturalnym środkiem przeciwzakrzepowym, ponieważ zawierają duże ilości kwasu chlorogenowego. Naukowcy wykazali, że kwas ten posiada zdolność rozkładania nawet już uformowanych skrzepów krwi. Warzywa dostarczają nam sporo cennych witamin i minerałów, a przy tym są mało kaloryczne.
Źródło:zdrowepasje/pixabay