Jesz pączki ze sklepu?! Ich skład przeraża! W wielu z nich znajduje się…

skład

Tłusty czwartek już jutro. Wielu konsumentów podejmie decyzję o kupnie pączków w supermarkecie. Czy wiemy co tak naprawdę kryje się w ich składzie?

Już jutro każdy będzie świętować Tłusty Czwartek. Wiele osób zdecyduje się na kupno pączków w supermarkecie. Warto wziąć pod uwagę ich skład, albowiem może być on naprawdę fatalny.

 

Jaki jest skład pączka, którego można znaleźć w każdym supermarkecie? Okazuje się, że ich skład jest o wiele dłuższy, niż lista składników, które tak naprawdę są potrzebne do wykonania tych słodyczy np. samodzielnie.

 

Oto przykładowy skład pączka „z supermarketu”:

 

– Mąka pszenna, nadzienie [cukier, morele (35%), woda, skrobia modyfikowana, substancja zagęszczająca (pektyny amidowane), koncentrat z marchwi, dyni, krokosza barwierskiego i cytryny, regulatory kwasowości (kwas cytrynowy, cytryniany wapnia), aromat], glazura [cukier, tłuszcz palmowy, olej rzepakowy, mleko w proszku odtłuszczone, laktoza (z mleka), serwatka w proszku (z mleka), emulgator (lecytyny ze słonecznika); aromaty], tłuszcze roślinne (palmowy i słonecznikowy), masa jajowa pasteryzowana, drożdże, olej rzepakowy, dekoracja [glukoza, mąka ryżowa, częściowo utwardzony olej rzepakowy, skrobia, barwniki (karoteny, ryboflawiny, koszenila, kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin, błękit brylantowy FCF, indygotyna); aromaty], cukier, serwatka w proszku (z mleka), skrobia pszenna, mleko w proszku pełne, sól, woda, glukoza, emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, stearoilomleczan sodu), substancje spulchniające (difosforany, węglany sodu), białko jaja w proszku, aromaty – to skład przykładowego pączka, który można kupić w każdym markecie, nie tylko przy okazji Tłustego Czwartku.

 

ZOBACZ TAKŻE: Magda Gessler w ogniu KRYTYKI! „Zero godności, naprawdę…”

Lista jest dość długa prawda? Składniki wchodzące w skład dekoracji, karoteny, ryboflawiny, koszenila, kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin, błękit brylantowy nie znaczą nic dla osoby, która pierwszy raz czyta skład produktu na sklepowej półce. Koszenila, tworzona jest z małych robaczków i może silnie uczulać, a także może doprowadzić do rozwinięcia się objawów wstrząsu anafilaktycznego.

Warto zatem wybrać pączka z lokalnej piekarni niż z dużego supermarketu. Smacznego!
fot. pixabay

Komentarze