Kupujesz tak zapakowane warzywa?! TO dzieje się z Twoimi płucami!

Nie od dziś naukowcy badają mikroplastik. Jego całościowy wpływ na nasze zdrowie nie jest do końca znany, ale wiadomo już, że potrafi wyrządzić poważne szkody w organiźmie człowieka. (czytaj dalej!) 

 

Otacza nas plastik. Pijemy z plastikowych butelek, jemy z plastikowych kubeczków i opakowań, wykorzystujemy produkty zapakowane w ten szkodliwy surowiec. Mikroplastik to cząsteczki plastiku, które powstają w wyniku jego wielokrotnego użycia, przegrzania czy rozkładu. Mamy go w organiźmie, czy tego chcemy, czy nie. 

 

Ostatnio naukowcy doszli do wniosku, że mkroplastik może powodować wytwarzanie substancji zapalnych w komórkach płucnych.  Jedno z przeprowadzonych na grupie osób badań udowodniło, że w płuchach u 87 proc. obserwowanych pojawiły się drobiny platiku.

 

Jak zmiejszyć ryzyko przenikania mikroplastiku do organizmu? Starać się przede wszystkim używać jak najmniej jednorazowych opakowań. Jeżeli już je mamy, pamiętajmy, że plastik nie lubi ciepła. Warto pokusić się o przełożenie produktów z plastiku do szklanych opakowań. Zrezygnujmy np. z lodów w plastikowych pudełkach na rzecz tych w szkle lub w waflach. Wodę możemy przegotować i wlać do szklanej butelki – niekoniecznie kupować te popularne w plastiku. Jeżeli mamy do wyboru produkty pakowane, jak np. warzywa i te luzem – wybierzmy te drugie. Można ze sobą mieć woreczki wielorazowego użytku, bo „foliówki” działają dokładnie tak samo, jak plastik. 

Jeżeli już sięgamy po plastik, to tylko biodegradowalny – z oznaczeniem trójkąta ze strzałek na spodzie i cyframi 2,4 lub 5. W takim opakowaniu możesz również podgrzać jedzenie i nadal będzie ono bezpieczne. 

Pamiętajmy, że przy odrobinie chęci można znacznie ograniczyć plasik w otoczeniu, a ty samym znacząco przyczynić się do zmniejszenia zanieczyszczenia własnego organizmu i środowiska, w którym żyjemy. 

 

Źródło: internet

Foto: pixabay

Komentarze