Mrozisz wódkę? NIGDY więcej tego nie rób!

Wódka jest trunkiem, który niemal każdy z nas trzyma w zamrażarce. Zawsze podajemy ją mocno schłodzoną. To jednak może prowadzić do poważnych konsekwencji.

Jak powszechnie wiadomo, wódka nie zamarza (zaczyna dopiero w bardzo niskiej temperaturze). Jak się okazuje trzymanie tego trunku w zamrażarce, to spory błąd. Takie przechowywanie wódki prowadzi do nieodwracalnych zmian i sporych konsekwencji.

Kontestując powszechne przekonania – przechowywanie wódki w zamrażarce to bardzo zły pomysł, zwłaszcza jeśli pijemy tę niższej jakości. Dlaczego? Wyjasnia specjalista – założyciel Grey Goose.

”Trzymanie wódki w zamrażarce, to coś czego nie powinnismy robić. Wówczas wódka zaczyna…

”… wydobywać z siebie agresywne, palące nuty”- mówił Francois Thibault, twórca wódki Grey Goose w rozmowie z BI USA.

Tak więc nawet najbardziej wyselekcjonowane wódki po schłodzeniu mogą nabrać agresywnego smaku. Kluczem jest temperatura, nie może być zbyt niska. Wódka zbyt zimna wcale nie ma lepszego smaku, jednak ta zbyt ciepła także.

Inicjatywa serwowania wódki zmrożonej do granic wziął się stad, że zawierająca etanol substancja, którą spożywamy nie zamarza na sopel. Zrobi się tak dopiero w temperaturze aż -27 stopni Celsjusza. Jednakże im jest wódka chłodniejsza, tym ma gorszy smak. Według Thibaulta najlepsza temperatura dla tego trunku to przedział od 0 do 4 stopni Celsjusza. Zatem wódkę przechowujemy w lodówce, nie w zamrażarce.

Komentarze