Oto produkty, które WZMACNIAJĄ ODPORNOŚĆ i działają GRZYBOBÓJCZO! Warto po nie sięgać szczególnie JESIENIĄ!
W okresie jesienno-zimowym zazwyczaj następuje spadek energii, a co za tym idzie nasza odporność może być zaburzona.
Warto sięgnąć po przekąski, które dostarczają witamin i minerałów oraz będą kluczowe w zwalczaniu bakterii, jakie towarzyszą w okresie nadchodzących wirusów. Dlatego należy wykorzystywać sezonowe owoce i warzywa, aby wzmacniać odporność.
Oto lista produktów, którą warto włączyć do codziennej diety w okresie jesienno-zimowym.
1 Jeść dużo jabłek. Dzięki zawartości błonnika oraz flawonoidów jabłka regulują pracę jelit. Chronią przed zaparciami, w tym również przed rakiem jelita grubego.
2.Dynia i pestki z dyni. Sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn i ma właściwości odkwaszające. Zakwaszenie organizmu jest jedną z głównych przyczyn nadwagi i otyłości. Idealnie sprawdzi się krem z dyni.
3.Bataty. Słodkie ziemniaki zawierają sporo związków mineralnych, takich jak: wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor, żelazo, jod.
4.Żurawina. Obok czosnku i oregano zaliczana jest do grupy naturalnych antybiotyków, głównie ze względu na działanie grzybobójcze.
5.Marchew jest bogatym źródłem karotenoidów oraz przeciwutleniaczy. Koktajle z marchwi powinny pić osoby, które mają szczególnie problem z sercem oraz wzrokiem.
6.Por jest lekkostrawny, dietetyczny i zasadotwórczy. Zawiera witaminę C, A, E i B oraz białko i żelazo
ZOBACZ TEŻ:Po rozmowie z tą osobą czujesz wyczerpanie emocjonalne? Przyczyna może przerażać
Źródło:18latpolki/pixabay