Owoc, który TRUJE I LECZY! Jego zjedzenie na PUSTY ŻOŁĄDEK może grozić ŚMIERCIĄ!
Egzotyczny owoc pochodzi z Chin, jednak największym jego dostawcą do Europy jest Madagaskar.
W Polsce popularne są liczi puszkowane, w słodkim syropie, ale niektóre supermarkety sprowadzają też świeże owoce ( najczęściej są one dostępne od listopada do marca).
Wyniki najnowszych badań naukowych jasno potwierdzają skuteczność liczi w walce m.in. z nowotworami, z otyłością, cukrzycą, chorobami układu krążeniowego.
Liczi cechuje się silnymi właściwościami przeciwzapalnymi i antyoksydacyjnymi. Ponadto chroni przed chorobami serca. Owoc okazuje się pomocny w problemach z nadciśnieniem i wspomaga produkcję czerwonych krwinek. Ze względu na dużą zawartość rutyny zapobiega także powstawaniu żylaków oraz wzmacnia naczynia krwionośne.W ten sposób jego regularne zjadanie zmniejsza podatność na siniaki.
Podstawowymi składnikami chemicznymi liczi są flawonoidy, sterole, triterpeny, związki fenolowe i inne związki bioaktywne.
Naukowcom z West China Hospital udało się definitywnie potwierdzić, że owoc liczi może dosłownie zniszczyć komórki raka piersi i wątroby.
Liczi ma jednak także swoją ciemną stronę. W swoim składzie posiada substancję hamującą wytwarzanie glukozy, tak zwaną hipoglicynę. Spożywanie owoców liczy na czczo może wywołać hipoglikemię. Wówczas mogą wystąpić typowe objawy hipoglikemii, takie jak m.in: drgawki, zaburzenia rytmu serca, obrzęk mózgu. W takich przypadkach należy niezwłocznie wezwać pogotowie ratunkowe.
Z tego powodu spożycie owoców liczi może okazać się niekiedy śmiertelne, szczególnie u dzieci, na pusty żołądek i u osób z niektórymi zaburzeniami.
ZOBACZ TEŻ:Kawa może wpłynąć na DŁUGOŚĆ Twojego ŻYCIA!
Źródło:zdrowepasje/pixabay