Rozgrzewające napoje na jesienne wieczory! Przygotujesz je w 5 minut!

napoje

Za oknem coraz dłuższe, jesienne wieczory, które potęgują niższą odporność oraz spadek energii. W tej sytuacji warto sięgnąć po coś ciepłego.

Przedstawiamy przepisy na mocno rozgrzewające napoje, które sprawdzą się zarówno w przeziębieniu jak i przy zmarznięciu.

 

1.Czekolada z chilli. Aromatyczna, gęsta czekolada ze szczyptą pikantnej papryczki chilli jest idealnym napojem na jesienne i zimowe wieczory. Zamiast czekolady można podać również kakao.

Składniki jakich potrzebujesz to: 100g czekolady mlecznej, 50g czekolady gorzkiej, 1/2 szklanki mleka,1/4 szklanki śmietanki, papryczka chilli, cynamon.

Mleko, śmietankę oraz połamaną czekoladę podgrzewamy w rondelku do momentu rozpuszczenia czekolady, a następnie przyprawiamy poszczególnymi przyprawami.

 

2.Herbata z rumem. Do filiżanki herbaty dodajemy około 100mlm rumu oraz łyżeczkę miodu.

 

3.Kawa po Irlandzku. Na dno filiżanki wlewamy 25 ml irlandzkiej whiskey, dodajemy dwie łyżeczki brązowego cukru i filiżankę świeżo zaparzonej kawy. Wszystko mieszamy, po czym na wierzch delikatnie kładziemy, lekko ubitą śmietanę.

 

ZOBACZ TEŻ:Polak potrafi! W tym ŚWIATOWYM RANKINGU zajmujemy 6 miejsce!

 

4. Masala Czaj, czyli herbata przyrządzana na indyjski sposób. Do rondla wlewamy dwie szklanki wody i dodajemy przyprawy. Są to: pół łyżeczki świeżo zmielonego zielonego kardamonu, kilka ubitych w moździerzu goździków, zmielony mały kawałek kory cynamonu, szczyptę: gałki muszkatołowej, suszonego imbiru, czarnego pieprzu oraz kilka plasterków świeżego imbiru oraz trzy łyżeczki czarnej herbaty. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu.

Potem dodajemy szklankę mleka i zagotowujemy. Gotowy wywar przecedzamy przez sito i dodajemy trochę miodu. 

 

Źródło:wpkuchnia/pixabay

Komentarze