Są źródłem potasu i fosforu! Dietetycy zalecają jakie grzyby warto jeść dla zdrowia!
Te grzyby zdecydowanie warto jeść dla zdrowia.
Zdaniem dietetyków są nazywane grzybami przyszłości ze względu na bogactwo witamin i składników mineralnych. Najnowsze badania pokazują, że ich regularne spożywanie znacznie obniża poziom glukozy i cholesterolu.
Boczniak ostrygowaty- te grzyby jedzone przez miesiąc w niewielkich ilościach w świeżej lub suszonej formie wzmacniają odporność. Wystarczy około 10 gram.
Boczniaki zawierają m.in. ergotioneinę, czyli przeciwutleniacze, dzięki którym pomagają walczyć także z procesami przedwczesnego starzenia. Regularne jedzenie boczniaków może obniżyć poziomu glukozy i cholesterolu we krwi. Ponadto przyczyniają się do leczenia osób z cukrzycą.
W szpitalu Birdem w Bangladeszu przeprowadzono badania kliniczne na grupie 90 pacjentów, którzy cierpieli na cukrzycę. Chorych obserwowano przez 24 dni. Pacjenci najpierw przez 7 dni jedli grzyby, potem kolejny tydzień ich nie dostawali, a następnie ponownie spożywali boczniaki przez okres 7 dni.
Z badań wynika, że u osób, które zjadały boczniaki nastąpiło znaczne obniżenie ciśnienia krwi.
Na tej podstawie naukowcy doszli do wniosku, że grzyb powoduje znaczne obniżenie poziomu glukozy we krwi, zmniejsza ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu.
Choć kiedyś były uważane za grzyby egzotyczne, dziś są dostępne niemal w każdym warzywniaku. Za około kilogram boczniaków możemy zapłacić około 20zł.
ZOBACZ TEŻ:Ojciec utopił swojego 6-letniego syna. Myślał, że dzięki temu wypędzi z niego (…)!
Źródło:abczdrowie/pixabay