Ten owoc chroni wzrok i wzmacnia kości! Chodzi o…

owoc

Poza minerałami i witaminami, które zapewnia większość owoców, ananas dodatkowo oferuje bogate źródło niektórych z mniej znanych mikroelementów, których organizm potrzebuje. Dlaczego jeszcze warto jeść ten owoc?

Niskokaloryczny

Poza tym, świeży ananas jest bardzo zdrowy i niskokaloryczny. Miseczka z kawałkami ananasa jest orzeźwiającą i zdrową przekąską posiadającą jedynie 80 kalorii, bez tłuszczu i białka.

Dobry na niestrawność

Z ananasa korzysta się w leczeniu stanów zapalnych i niestrawności. Ten soczysty owoc nie tylko dodaje słodyczy do potraw, ale zawiera również bromelainę – enzym trawienny, który pomaga rozkładać jedzenie oraz zmniejszyć wzdęcia. Bromelaina występuje tylko w świeżych ananasach. Dobrze jest zjeść ananasy po obfitym posiłku.

Spala tłuszcz?

Większość ludzi wierzy, że ananas jest w stanie spalić tłuszcz w organizmie. Jednak ostatnie odkrycia naukowe wskazują, że ananas nie zapobiega osadzaniu się nowych tłuszczów i ma tylko
niewielki wpływ na zmniejszenie już istniejącej tkanki tłuszczowej.

Zawiera przeciwutleniacze

Najnowsze badania pokazują, że ananas zawiera przeciwutleniacze czynników rakotwórczych. Ananas może odgrywać rolę w utrzymaniu zdrowych komórek. Filiżanka świeżych kawałków ananasa zawiera 70 mg witaminy C i 95 miligramów witaminy A, dzięki czemu dostarczaj nam potrzebną, codzienną ilość witaminy C, a około 1/5 zalecanej dziennej dawki witaminy A. Związki te chronią zdrowe komórki od zagrożeń atomów, nazywanych wolnymi rodnikami i leczą uszkodzone komórki. Obfitość uszkodzonych komórek może doprowadzić do przedwczesnego starzenia się i rozwoju różnych chorób.

Promuje mocne kości

Jedna szklanka surowego ananasa daje 1,55 mg manganu – minerału, który pomaga rozwijać mocne kości i tkanki łączne. Lekarze zalecają 2,2 mg manganu mężczyznom, a kobietom 1,9 miligrama. Starsze osoby, które są bardziej narażone na kruche kości, mogą dodać ananasa do posiłków w celu zapewnienia wystarczających ilości składników odżywczych.

owoc
Unsplash

Zapobiega zakrzepom krwi

Ten tropikalny owoc może również zapobiec zakrzepom krwi. Niedobór miedzi może powodować osteoporozę, niedokrwistość, problemy z tarczycą i niską liczbę białych krwinek. Lekarze zalecają dorosłym przyjmować około 699 miligramów miedzi dziennie. Żywność o największej ilości miedzi to m.in. skorupiaki, wołowina, grzyby i mięczaki, a także niektóre owoce.

Zapewnia zdrowe dziąsła

Kubek z kawałkami ananasa daje około 151 miligramów tego minerału, czyli więcej niż 1/5 ilości potrzebnej na co dzień. Ludzie zawsze są bardzo zaniepokojeni swoimi zębami, obojętnie jak bardzo by o nie nie dbali. Warto też pamiętać, że zęby to również dziąsła. Jeśli masz niezdrowe dziąsła, twoje zęby również będą w złym stanie i ostatecznie mogą wypaść. Jedzenie ananasa wzmocni twoje dziąsła i w ten sposób zęby pozostaną zdrowe i mocne.

Ananas obniża ryzyko wystąpienia wielu chorób

Przykładem jest zwyrodnienie plamki żółtej. Choroba ta jest najczęstszą przyczyną utraty wzroku u dorosłych. Jest to spowodowane przez uszkodzenie siatkówki. Codzienne czynności, takie jak czytanie, rozpoznawanie twarzy i kilka innych rzeczy, stają się trudniejsze z powodu tego problemu. Ananas włączony do diety obniża ryzyko wystąpienia tej choroby nawet o 35 procent. To dlatego, że ten tropikalny owoc zawiera ß-karoten, który jest dobry dla zmysłu wzroku.

Źródło: Fitnea.com

Zdjęcia: Unsplash, Pixabay

Komentarze