UWAGA! Badania wykazały, że mięso w Polsce NASZPIKOWANE JEST…

mięso

Najnowsze dane Europejskiej Agencji Leków zdecydowanie nie są korzystne dla Polski. Mięso pochodzące z naszego kraju zawiera coraz więcej antybiotyków. Tymczasem w większości krajów UE wykorzystanie tych substancji przez hodowców obniża się z roku na rok.

Europejska Agencja Leków poddała analizie sprzedaż środków przeciwbakteryjnych dla zwierząt gospodarskich w latach 2010–2017. Pod lupę wzięto mięso z poszczególnych krajów Europy. Fatalnie wypadła Polska. Ponadto raport pokazał, że w naszym kraju na 1 kg masy zwierząt wykorzystano cztery razy więcej antybiotyków w porównaniu z Danią. Antybiotyków w polskim mięsie było trzy razy więcej niż w Holandii, dwa razy więcej niż w Niemczech i aż 55 razy więcej niż w Norwegii.

 

ZOBACZ TAKŻE: WSPANIAŁA WIADOMOŚĆ dla BASI KURDEJ-SZATAN! Fani gratulują!

 

Zdecydowanie niepokojącą informacją jest to, że użycie środków tego typu przez hodowców w naszym kraju stale rośnie. W porównaniu do analizowanego wcześniej okresu zwiększyło się aż o 28 procent. W porównaniu do innych państw – tendencja ta jest malejąca. Najmniej skażone antybiotykami mięso posiadają Norwegowie, Szwedzi i Islandczycy. Wykorzystanie w środków przeciwbakteryjnych, w tym antybiotyków niesie za sobą ogromne konsekwencje. Jedną z nich jest rosnąca antybiotykoodporność. Dane potwierdzają, że w latach 2016-2017 w Polsce o 23,5 procent zwiększyła się liczba pacjentów, u których stwierdzono zakażenie lekoopornymi szczepami bakterii. Co to oznacza? Antybiotyki przestają na nas działać przez to choroby zaczynają zbierać śmiertelne żniwo.

 

źródło: onet/fot. unsplash

Komentarze