Zapomnij o tabletkach z witaminą A! Oto 10 korzyści płynących z marchwi!
Zapomnij o tabletkach z witaminą A. Ogromną jej ilość znajdziesz w tym zdrowym, chrupiącym warzywie.
Marchew jest nie tylko smaczna i tania, ale też posiada wiele korzyści zdrowotnych. Warzywo to pomaga między innymi w profilaktyce raka i utrzymaniu jędrnej skóry.
Średniej wielkości marchew ma 25 kalorii, 6 gramów węglowodanów i 2 gramów błonnika. Warzywo to jest doskonałym źródłem witaminy A. Zapewnia ponad 200% dziennego zapotrzebowania w zaledwie jednej marchewce.
Marchew jest też wypełniona beta-karotenem, naturalnym związkiem chemicznym, który organizm przekształca w witaminę A. Im głębszy kolor pomarańczy, tym więcej marchewka zawiera beta-karotenu.
Ale to nie wszystko! O innych pozytywach marchewek przeczytasz w poniższym tekście!
1. Poprawia wzrok
Marchew jest bogata w betakaroten, który przekształca się w witaminę A w wątrobie. Następnie witamina przekształca się w siatkówce w postaci rodopsyny, czyli purpurowego pigmentu niezbędnego do widzenia w nocy. Betakaroten ochroni przed starczym zwyrodnieniem plamki żółtej i zmniejsza ryzyko zaćmy. Badania wykazały, że ludzie, którzy jedzą więcej marchwi, mają o 40 procent niższe ryzyko zachorowania na zwyrodnienie plamki żółtej.
2. Walczy z nowotworem
Badania wykazały, że marchew zmniejsza ryzyko raka płuc, raka piersi i raka jelita grubego. Naukowcy odkryli w niej falkarinol i falkarindiol. Są to związki, które mają właściwości przeciwnowotworowe.
3. Przeciw starzeniu się
Wysoki poziom betakarotenu działa jak przeciwutleniacz dla uszkodzonych komórek. To z kolei pomaga spowolnić starzenie się komórek.
4. Wewnętrzna ochrona skóry
Witaminy i przeciwutleniacze chronią skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi przez słońce. Niedobory witaminy A powodują wysuszanie się skóry, włosów i paznokci. Witamina A zapobiega przedwczesnym zmarszczkom, trądzikowi i suchości skóry. Ale to nie wszystko! Marchew jest też skuteczna przeciwko przebarwieniom i wypryskom oraz wyrównuje koloryt skóry.
5. Działanie antyseptyczne
Marchew jest znana z tego, że zapobiega infekcjom. Może być jedzona w kawałkach – na surowo lub gotowana, rozdrobniona i zmielona na purée.
6. Piękna skóra
Marchewki są wykorzystywane jako tani i bardzo wygodny zamiennik maseczki na twarz. Wystarczy wymieszać startą marchew z odrobiną miodu. Następnie maseczkę należy nałożyć na twarz, po czym odczekać 15 minut i przemyć buzię ciepłą wodą.
7. Ogranicza choroby serca
Badania wykazały, że diety bogate w karotenoidy są związane z niższym ryzykiem choroby serca. Marchewki mają nie tylko betakaroten, ale także alfakaroten i luteinę. Regularne spożywanie marchwi zmniejsza poziom cholesterolu, ponieważ rozpuszczalne włókna w warzywach wiążą się z kwasami żółciowymi. Czy to nie wspaniały powód, żeby włączyć te warzywa do swojej diety?
8. Detox
Witamina A wspomaga wątrobę wypłukując toksyny z organizmu a także zmniejsza ilość żółci i tłuszczu w wątrobie. Włókna występujące w marchwi pomagają oczyścić jelito grube i poprawić pracę żołądka.
9. Zdrowe zęby i dziąsła
Marchew oczyści twoje zęby i usta, ale to nie wszystko! Stymuluje dziąsła i wywołuje dużo śliny, która jest alkaliczna i równoważy się z kwasotwórczymi bakteriami w jamie ustnej. Ponadto, minerały zawarte w marchwi pomogą unikać uszkodzeń zębów.
10. Zapobieganie udarom
Jak wykazały badania, ludzie, którzy jedzą więcej niż sześć marchewek w tygodniu, są mniej narażeni na udar mózgu.
Czytaj też: Moc witamin i nie tylko. Co kryją w sobie mandarynki?
Źródło: Care2.com
Zdjęcia: Pixabay