NIE WYOBRAŻASZ sobie DNIA bez KAWY? Sprawdź, kto nie powinien jej pić!
Na całym świecie mamy mnóstwo odmian kawy, a z reguły powszechnie po nią sięgamy, ponieważ dodaje nam energii, poprawia samopoczucie oraz ma aromatyczny smak.
Wpływ kawy na nasze zdrowie będzie zależny od tego w jaki sposób ją spożywamy oraz w jakiej częstotliwości. Organizm wchłania 99% kofeiny w ciągu 45 minut od jej spożycia. Gdy organizm w pełni metabolizuje kofeinę, jej działanie ustaje. Czas przebywania kofeiny w organizmie jest zależny od indywidualnych predyspozycji danej osoby.
Jeżeli regularnie pijemy kawę, możemy się na nią zwyczajnie uodpornić. Dzieje się tak, ponieważ kofeina blokuje receptory adenozynowe w mózgu. Wtedy organizm wytwarza ich więcej, aby przeciwdziałać skutkom częstego spożywania kofeiny.
Osoby z określonymi schorzeniami nie powinny sięgać po kawę, np.: ci, którzy mają wysoki poziom cukru, chorobę wrzodową żołądka oraz refluks żołądkowo-przełykowy.
Po wypiciu kawy osoby z wysokim poziomem cukru we krwi mogą odczuwać bóle głowy, zmęczenie, problemy z koncentracją, zwiększone pragnienie lub częste oddawanie moczu, dopóki ich poziom cukru we krwi nie powróci do normy.
ZOBACZ TEŻ:Groźny przestępca przez 17 lat ukrywał się w górach! Został namierzony dzięki (…)!
Choć działanie kofeiny jest wielokierunkowe i nadal nie do końca w pełni poznane, to według badań naukowców może ona zapobiegać demencji i prawdopodobnie chorobie Alzheimera. Najkorzystniej kupować kawę ziarnistą.
Źródło:radiozet
Źródło zdjęcia:pixabay