Sanepid OSTRZEGA! W TEJ przyprawie jest SALMONELLA!
Główny Inspektorat Sanitarny informuje, że w partii popularnej przyprawy, jaką jest kurkuma, wykryto obecność salmonelli. Skażona przyprawa została wycofana ze sprzedaży. Sprawdź, czy nie masz jej w kuchni.
Wycofywana przyprawa
Sanepid zbadał próbki przyprawy i okazało się, że kurkuma została skażona pałeczkami salmonelli. Zjedzenie takiej skażonej przyprawy może wywołać zatrucie pokarmowe. Skutki takiego zatrucia mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Zatrucie pałeczkami salmonelli charakteryzuje się między innymi: silnymi bólami brzucha, biegunką o zielonym zabarwieniu, z domieszką krwi, dodatkowo zatruciu mogą towarzyszyć nudności, wymioty oraz gorączka. Salmonella ma szczególnie poważne skutki dla dzieci. Zazwyczaj ma też dużo ostrzejszy przebieg, niż u osób dorosłych. Objawy pojawiają się zwykle po około 24 godzinach. Pałeczki salmonelli mogą być usuwane z organizmu nawet do siedmiu miesięcy od zatrucia.
Sprawdź, czy masz tę przyprawę w kuchni
Sanepid poinformował, że ze sprzedaży wycofywana jest przyprawa o następujących parametrach:
Produkt: Kurkuma, 100g
Zakład pakowania: Fistaszek , Joanna Małysz, Dzielce 27, 22- 463 Radecznica
Numer partii: P 1405
Data minimalnej trwałości: 12.2022
Sanepid nadzoruje
Główny Inspektorat Sanitarny nadzoruje i monitoruje proces wycofywania ze sprzedaży skażonej partii produktu. Dodatkowo Sanepid ostrzega przed pozbyciem się skażonej przyprawy, jeśli posiadamy ją w swojej kuchni. Spożycie może skończyć się zatruciem pokarmowym i być niebezpieczne dla zdrowia dzieci oraz osób dorosłych.
Źródło: GIS
Zdjęcie: GIS