Drzewa pomarańczowe to najczęściej uprawiane drzewa owocowe na świecie. Pomarańcze są popularnym owocem ze względu na ich naturalną słodycz, szeroką gamę rodzajów i różnorodność zastosowania. Można przygotować z nich produkty spożywcze take jak soki, dżemy, czy kandyzowane plastry, ale znajdują także swoje zastosowanie w kosmetyce, używa się ich do produkcji wielu masek oraz kremów.
Pomarańcze zawierają w swoim składzie ponad 170 różnych fitochemikaliów i ponad 60 flawonoidów. Wykazano, że wiele z nich ma właściwości przeciwzapalne i silne działanie przeciwutleniające.
Specjaliście z American Heart Association (AHA) dowiedli, że spożywanie odpowiedniej ilości związku znajdującego się w owocach cytrusowych, takich jak pomarańcze i grejpfruty, może powodować mniejsze ryzyko udaru. Warto więc włączyć wyżej wymienione owoce do swojej codziennej diety.
Według badań opublikowanych w American Journal of Epidemiology spożywanie bananów, pomarańczy i soku pomarańczowego w pierwszych dwóch latach życia może zmniejszyć ryzyko zachorowania na białaczkę u dzieci. Jako doskonałe źródło silnego przeciwutleniacza, witaminy C, pomarańcze mogą również pomóc w walce z powstawaniem wolnych rodników.
Jedzenie pomarańczy może być istotne w profilaktyce i zapobieganiu nowotworów. Wysokie spożycie błonnika z owoców cytrusowych wiąże się z obniżonym ryzykiem raka jelita grubego.
Spożywanie odpowiedniej ilości witaminy C, która zawarta jest w pomarańczach może pomóc w walce z uszkodzeniami skóry spowodowanymi przez słońce i zanieczyszczenie, zmniejszyć zmarszczki i poprawić ogólną teksturę skóry. Witamina C odgrywa istotną rolę w tworzeniu kolagenu.
Zdjęcie: Pixabay
Zobacz też: TYLE mandatów będzie miało PiS w sejmie! „Jest zaskoczenie”