Możesz jeść PIZZĘ będąc na diecie. Wystarczy, że wymienisz JEDEN składnik…

Osoby, które przeszły na dietę odchudzającą zawsze tęsknią za produktami, z którymi przyszło im się pożegnać. Dla jednych to słodycze, dla innych na przykład pizza.

Mamy jednak fantastyczne wieści. O ile chipsy, frytki i inne smażone rzeczy odpadają, to akurat tego włoskiego specjału nie musisz sobie odmawiać. Wystarczy, że zmienisz nieco przepis. Poszukiwanie alternatywnych rozwiązań na dietę to idealny sposób na przetrwanie tego trudnego czasu. Potrzebna jest tylko kreatywność. Gwarantujemy, że Twoja domowa pizza będzie równie dobra po modyfikacji jej kaloryczności jak oryginał. W dalszej części artykułu pomożemy Ci „usunąć” z niej wszystkie nadprogramowe kalorie. Naprawdę warto spróbować!

Zacznijmy od przeanalizowania, z czego składa się standardowa pizza. Wyobraź sobie, że zamawiasz swoją ulubioną pizzę. Dostajesz wtedy wielki placek, na którym jest sos pomidorowy, dużo sera, pieczarki, mięso, oliwki, kukurydza i inne składniki, które lubisz. Do tego sos czosnkowy robiony na majonezie. Jeśli do takiej bomby zamawiasz jeszcze colę, to w tym momencie już pewnie zdajesz sobie sprawę, ile kalorii dostarczasz sobie podczas takiej uczty. 

Przede wszystkim przestaw się na robienie pizzy w domu. Wtedy masz pewność, że wszystko jest świeże, mięso jest dobrej jakości i danie jest upieczone w czystym piekarniku. 

Jeśli chodzi o warzywa, zostaw ich na swojej pizzy jak najwięcej. Oczywiście nie może zabraknąć też sera, ale tutaj rekomendujemy mozzarellę light zamiast standardowej mieszanki tartych żółtych serów. Sos pomidorowy przygotuj samodzielnie: do misy blendera wrzuć trochę pomidorów z puszki, kilka ząbków czosnku, sól, pieprz, oregano i zmiksuj. 

I wreszcie najważniejsze, czyli spód. Zastąp go zwykłym, pełnoziarnistym plackiem tortilli. Nie dość, że taka wielkość będzie w sam raz do spożycia dla jednej osoby (zanim skusisz się na zamówienie 42 cm giganta), to jeszcze wyeliminujesz mnóstwo kalorii, które kryją się w cieście drożdżowym.

Tortillę posmaruj przygotowanym sosem, połóż ulubione warzywa: oliwki, cebulę, pomidory, paprykę i tak dalej. Możesz też użyć odrobiny tuńczyka w sosie własnym albo wysokiej jakości wędliny. Na wierzch wyłóż plasterki mozzarelli, posyp bazylią i piecz kilka minut w 200 stopniach Celsjusza. Polecamy wierzch posypać świeżą rukolą. Jeśli nie możesz obejść się bez sosu czosnkowego, to zrób go na bazie jogurtu naturalnego. 

Smacznego!

Komentarze