Pyszne koktajle, które będą solidnym zastrzykiem energii na cały dzień

Zaczęła się jesień i nie da się ukryć, że pogoda nas nie rozpieszcza. Dni powoli stają się coraz krótsze, ponure, a nam zaczyna brakować energii.

Odczuwane osłabienie wiąże się z sennością, brakiem sił, problemami z koncentracją. Niedawno opublikowaliśmy artykuł dotyczący sposobów, dzięki którym przetrwanie jesieni staje się łatwiejsze. Dziś prezentujemy kolejną metodę walki z chandrą i złym samopoczuciem, czyli rozpoczęcie dnia od pysznego, zdrowego koktajlu. Doda on energii na cały dzień. Polecamy je każdemu: dzieciom w wieku szkolnym, studentom, osobom pracującym zawodowo, zajmującym się domem, emerytom… Dosłownie każdemu, kto potrzebuje dawki witamin i minerałów. Poniżej udostępniamy pięć przepisów. Z pewnością któreś przypadną Wam do gustu!

1. Koktajl buraczany

To naszym zdaniem najlepszy wybór na jesień. Sok z buraka zapobiega stanom depresyjnym i złemu samopoczuciu, które są charakterystyczne dla obecnej pory roku. Do jego przygotowania potrzebne są: 2 ugotowane buraki, banan, mleko roślinne, po szczypcie pieprzu cayenne i kurkumy oraz nieco soku z cytryny. Wszystko należy zmiksować w blenderze. 

2. Koktajl dla skóry i energii

Koktajl karotenowy doda nam sił z rana, ponadto spożywany regularnie przyczyni się do poprawy wyglądu skóry. Dwie ugotowane marchewki umieść w blenderze, dodaj całą pomarańczę, cztery krążki ananasa z puszki oraz łyżeczkę oleju lnianego. Zmiksuj do połączenia składników. 

3. Koktajl porzeczkowy

Jeżeli udało Ci się zamrozić nieco letnich owoców, to idealnym sposobem jest wykorzystać je do porannego śniadania. Koktajl porzeczkowy wzmocni odporność, co jest nieocenione w sezonie grypy i przeziębienia. Do blendera wlej niepełną szklankę mleka roślinnego (sojowego, migdałowego, ryżowego – jakie tylko lubisz), dodaj po 100 g czarnej porzeczki i truskawek oraz łyżkę miodu. 

4. Koktajl szpinakowy

Jest to kolejny napój, który nie dość, że działa niczym zdrowy energetyk, to jeszcze pozytywnie wpłynie na wygląd skóry. Do niego potrzebna będzie garść szpinaku (może być mrożony), jabłko, 6 daktyli, pół szklanki wody, łyżka miodu, sok z całej cytryny oraz kiełki rzeżuchy i luceryny. Można również dodać wiórki kokosowe. Wszystko należy zblendować, aż powstanie gładki napój.

5. Hit jesieni – koktajl dyniowy

Taki napój ma same plusy – jest lekkostrawny, dobry na nadciśnienie, układ pokarmowy, serce i skórę. Kluczowym składnikiem jest tu puree z dyni, którego wykonanie jest bardzo proste. Umytą dynię należy pokroić na kawałki, usunąć pestki i piec w naczyniu żaroodpornym przez około półtorej godziny w 180 stopniach. Gdy będzie miękka i wystygnie wystarczy ją obrać ze skóry i zmiksować na gładką masę. Wówczas do kielicha blendera wrzucamy pół szklanki takiego puree, do tego szklankę mleka (najlepiej roślinnego), łyżkę miodu, zamrożonego banana i przyprawy: troszkę cynamonu, gałki muszkatołowej i wanilii. Miksujemy na gładki koktajl. 

Komentarze