Te SERY wzmacniają SERCE! Oto ranking NAJZDROWSZYCH SERÓW!
Dietetyczka Jennifer Glockner zwraca uwagę na to, że w niektórych przypadkach spożywanie serów może korzystnie wpłynąć na zdrowie oraz znacznie wzmocnić serce.
Sery są bogate w mikroelementy takie jak: wapń, cynk, witaminy A oraz B12. Ser w zbilansowanej diecie powinien występować w stosownych ilościach.
Według ekspertów najlepszym wyjściem zawsze będzie świeży ser. Do tej grupy zaliczamy następujące gatunki takie jak: ser kozi, feta, ricotta czy twarożek.
„Powyższe sery są produkowane w wyniku koagulacji mleka i śmietany za pomocą procesów zakwaszania lub obróbki termicznej i zakwaszania chemicznego, mają najniższą zawartość tłuszczu i cholesterolu”– tłumaczy dietetyczka.
Świeża mozzarella ma mało kalorii i sodu, za to można w niej znaleźć Lactobacillus casei oraz Lactobacillus fermentum. To bakterie, które poprawią działanie jelit.
Wśród twardych serów typu cheddar oraz parmezan znajdują się spore pokłady Witaminy A i wapnia. Dietetycy polecają niewielkie ilości, ze względu na intensywny smak.
Sery pleśniowe tak jak stilton czy gorgonzola są jednym z najbogatszych źródeł wapnia. Sery pleśniowe mają niestety w sobie znacznie więcej tłuszczy nasyconych.
ZOBACZ TEŻ:Martyniuk WYZNAŁ prawdę! Okazało się, że jest…
„Im bardziej miękki ser, tym więcej tłuszczu, przetworzone omijamy szerokim łukiem, pełnotłuste i białe mogą za to okazać się cennym źródłem ważnych mikroelementów”– mówi dietetyczka Jennifer Glockner.
Źródło:focus.pl/pixabay