5 osób zmarło po zjedzeniu ZAKAŻONEGO MIĘSA! Wszystko przez GROŹNĄ BAKTERIĘ…
Lekarze i specjaliści biją na alarm! 5 osób zmarło po zjedzeniu zakażonego mięsa, które trafiło do sprzedaży w Holandii oraz Niemczech. Okazuje się, że wyroby zainfekowane były groźną dla ludzi bakterią – listerią.
Trzy osoby zmarły w Holandii, a dwie w Niemczech po zjedzeniu zakażonej wieprzowiny. Oprócz przypadków śmiertelnych wywołanych listerią, odnotowano również jeden przypadek poronienia.
Listeria monocytogenes to bakteria wywołująca listeriozę. Bakteria ta może być przyczyną chorób, poronień, a nawet doprowadzić do śmierci zarażonej osoby. Listeria może wystąpić w zepsutym mięsie, wędlinach, serze pleśniowym, nabiale, ale także w zepsutych sałatkach. Objawy zakażenia listerią pojawiają się od 4 godzin do kilku dni po zjedzeniu zakażonego produktu. U chorego mogą wystąpić m. in. gorączka, drgawki, bóle stawów i mięśni, wymioty, biegunka, a nawet utrata przytomności.
Objawy zakażenia listerią występują u zarażonego już po 4 godzinach od spożycia zainfekowanego mięsa lub zakażonych wyrobów. Zbyt późno rozpoczęte leczenie może skutkować zapaleniem opon mózgowych, zapaleniem wsierdzia, a nawet sepsą.
Zobacz: Meghan Markle dostała w Afryce SPECJALNY PREZENT dla małego Archiego. Też byście się cieszyli?
Holenderski Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu – RIVM (Królewski Instytut Zdrowia Publicznego i Środowiska) podejrzewa, że skażone mięso wychodzi z zakładu produkcyjnego Offerman w Aalsmeer w Północnej Holandii. Wyroby mięsne firmy z Aalsmeer sprzedawane są również w Niemczech. Tam odnotowano dwa przypadki śmiertelne.
Zdjęcie: Pixabay
Zobacz też: Ogromna ZMIANA w służbie zdrowia?! To będzie REWOLUCJA!