Masz ją w kuchni! Naukowcy OSTRZEGAJĄ przed jej szkodliwością!

kuchni

Niemal każdy z nas ma ją w swojej kuchni, a jeszcze niedawno zachwalano jej lecznicze właściwości. Teraz naukowcy przestrzegają, że jej większe spożycie może prowadzić do poważnych zatruć. Chodzi o kurkumę, która ma szerokie zastosowanie i można ją dodawać do wielu różnych potraw, zup czy nawet ciast. 

Nie ma dnia, którego nie spędzilibyśmy w kuchni. To właśnie tam przygotowujemy posiłek na każdy dzień. Jak wiemy żadna zupa czy danie nie obejdzie się bez przypraw, które nadadzą jej smaku. Ostatnimi czasy niezwykle dużą popularnością cieszyła się kurkuma. Przyprawa o niezwykle ładnym, żółtym kolorze. Okazuje się, że przyprawa ta może być szczególnie niebezpieczna dla osób, które unikają mięs. Dania wegańskie przyprawione zbyt dużą ilością kurkumy zwiększają ryzyko zatrucia tą przyprawą.  

 

 

 

 

Jeszcze nie tak dawno temu kurkuma uchodziła za bardzo zdrową, a przede wszystkim pomocną w walce z nowotworami przyprawę. Teraz okazuje się, że kuchnia wyposażona w kurkumę nie jest wcale taka zdrowa. Naukowcy przeprowadzili ostatnio badania wśród mieszkańców Bangladeszu. Kuchnia tego kraju obfituje w potrawy, do których dodaje się duże ilości kurkumy. Okazało się, że próbki krwi pobrane od ludzi z tego kraju wykazały w niej podwyższony poziom ołowiu. Pierwiastek ten znalazł się w przyprawie nieprzypadkowo. Chromian ołowiu wykorzystywany jest do sztucznego barwienia kurkumy, by nadać jej piękny, intensywny kolor.

 

 

 

 

ZOBACZ TAKŻE:Masz ją w kuchni! Naukowcy OSTRZEGAJĄ przed jej szkodliwością!

 

 

 

 

źródła: biznesinfo.pl, foto pixabayc.com

 

 

 

Komentarze