UWAGA, te produkty z CHIN są TOKSYCZNE! Czy masz je w swoim domu?

produkty

Chińskie produkty masowo trafiają na sklepowe półki, gdzie zostają sprzedawane nieświadomym niczego klientom.

Przygląda się temu Państwowa Inspekcja Sanitarna lub sanepid. Bez wątpienia chińskie produkty zalewają dziś rynek na całym świecie. Postanowiliśmy się przyjrzeć, które konkretnie rzeczy mogą być toksyczne dla zdrowia i dlaczego.

 

Produkty chińskie bardzo często nie są oznaczone informacją „made in china”, ale poznamy je po niskiej cenie i po tym, że mogą „udawać” markowe produkty. Znakomitym miejscem ich zakupu są bazarki, małe sklepiki lub sklepy online.

 

Oczywiście część z nich sprzedawana w Polsce jest bardzo dobrej jakości i spełniają one normy wymagane przez przepisy prawa unijnego. Co jednak, gdy towar pochodzący z Chin bardzo często nie posiada prawidłowego oznakowania UE oraz CE?

 

Radomski Sanepid wycofał niedawno ze sprzedaży chińskie produkty użytku codziennego. Chodzi głównie o miseczki, kubki i talerze zawierające melaminę.

Na czarną listę trafiły również chińskie czajniki wykonane z melaminy, zawierające wysokie stężenie kadmu i ołowiu, czyli toksycznych dla ludzi metali ciężkich.

 

Obecnie Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed dziecięcymi miseczkami, które mogą okazać się rakotwórcze w kontakcie z kwaśnym jedzeniem. W momencie kontaktu z posiłkiem istnieje prawdopodobieństwo ulatniania się toksycznej substancji o nazwie formaldehyd.

 

Pomiary Sanepidu wykazały, że stężenie formaldehydu w chińskich miseczkach 13-krotnie przekracza dopuszczalne normy. „Formaldehyd jest alergenem kontaktowym, co oznacza, że przy częstym kontakcie ze skórą mogą wystąpić reakcje alergiczne”– mówi Ewelina Suska z wielkopolskiego Sanepidu.

 

ZOBACZ TEŻ:Codzienne NAWYKI, przez które STARZEJEMY SIĘ szybciej! JEDEN z nich ZASKAKUJE!

 

Warto również pamiętać, że chińskie garnki są produkowane ze stopów metali. Nie wiadomo dokładnie z jakich parametrów korzystają chińscy producenci.

Niektóre metale mogą na skutek kontaktu z żywnością przy wysokich temperaturach ulatniać toksyczne substancje.

 

Źródło:zdrowepasje

Źródło zdjęcia:pixabay

Komentarze