Jadła szpinak każdego dnia! Po dwóch tygodniach zauważyła, że…

Czy szpinak jest zdrowy? Odpowiedź na to pytanie może być tylko jedno: oczywiście, że tak! Jedzenie szpinaku może korzystnie wpłynąć na zdrowie twoich oczu. Dodatkowo regularne spożywanie tego zielonego warzywa zmniejsza stres oksydacyjny, zapobiega rakowi i obniża ciśnienie krwi.

Szpinak zawiera ogromną ilość składników odżywczych. Znajdziesz w nim mnóstwo witaminy K i A, a także manganu, kwasu foliowego, magnezu, żelaza, miedzi, witaminy B2, witaminy B6, witaminy E, wapnia, potasu i witaminy C. Jest szczególnie bogaty w witaminę C.

Szpinak zawiera kilka ważnych związków roślinnych, między innymi:

Luteinę – ten związek niezwykle poprawia widzenie i stan zdrowia twoich oczu, 

Kaempferol- ten przeciwutleniacz może zmniejszyć ryzyko raka i chorób przewlekłych.

Azotany -szpinak zawiera duże ilości azotanów, które wpływają na stan twojego serca, zapobiegają zawałowi. 

Kwercetyna – ten przeciwutleniacz może zapobiegać infekcjom i stanom zapalnym.

Wyżej wymienione składniki sprawiają, że szpinak ma mnóstwo prozdrowotnych i wręcz leczniczych właściwości, co czyni go jednym z najzdrowszych warzyw.

Wolne rodniki, które gromadzą się w naszym organizmie mogą powodować stres oksydacyjny. Ten z kolei powoduje przyspieszone starzenie się i zwiększa ryzyko występowania nowotworów. Dodatkowo zawiera dwa ważne składniki: MGDG i SQDG, które mogą spowalniać rozwój raka.

To zielone warzywo jest bogatym źródłem żelaza i kwasu foliowego – zawiera go praktycznie tak dużo jak wołowina! Polecany jest kobietom w ciąży. 

Szpinak zawiera niewielką ilość kalorii – 23 kcal w 100 g! Jest więc idealną przekąską, ale również elementem, który warto dodawać do zdrowej diety. Pewna Internautka postanowiła podzielić się swoją refleksją na temat spożywania szpinaku

„Dzięki niemu przestałam podjadać słodycze! Kiedy dopada mnie głód sięgam po szpinak! Jest niskokaloryczny, zdrowy, zawiera mnóstwo witamin, a przede wszystkim eliminuje nadwagę” – tłumaczy Ola. 


Komentarze