ODŻYWCZA ZUPA MOCY! Idealna na odporność i wirusy!

zupa

Przedstawiamy zupę mocy, która w okresie zimowym jest niezbędna dla zachowania dostatecznej odporności.

Zupy to wartościowe posiłki, które warto zjadać szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Wtedy nasz organizm domaga się największej dawki witamin, aby móc sobie poradzić z otaczającymi nas wokoło wirusami i infekcjami.

 

Przedstawiamy przepis na przykładową zupę mocy!

 

Składniki:

 

-kości cielęce lub wołowe

-warzywa: marchew, seler, pietruszka, koper włoski, biała kapusta, por, cebula, czosnek

-przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, owoce jałowca, nasiona kopru włoskiego, nasiona kolendry, laska cynamonu, nasiona kardamonu, korzeń lukrecji, ziarna pieprzu czarnego, świeży imbir, sól.

 

Ilość użytych składników zależy od gotującego. Można jednak kierować się zasadą, że na 10 litrowy garnek używamy 1 kg kości i 2 łyżki soli.

 

Sposób przygotowania:

 

Na początku opłukane kości zalewamy zimną wodą i gotujemy przez około dwie godziny. Następnie umieszczamy obrane i pokrojone na mniejsze części warzywa. Kiedy całość ponownie się zagotuje dodajemy przyprawy oraz sól.

Gotujemy przynajmniej 4 godziny, ale można i dłużej do 5-6 godzin. Im dłużej gotujemy taką zupę tym jej działanie będzie silniejsze. Użyte w zupie kości mają za zadanie odżywić całe ciało, a zawarty w nich szpik kostny jest bardzo odżywczy dla organizmu.

 

ZOBACZ TEŻ:ZIELONY KOKTAJL-gdy poznasz jego SEKRET zaczniesz pić go codziennie!

 

Warzywa natomiast odżywiają narządy układu pokarmowego.Przyprawy oprócz swoich właściwości rozgrzewających mają za zadanie poruszyć odżywczy smak słodki kości i warzyw. Wszystkie składniki powinny być jak najwyższej jakości.

Taką zupę warto ugotować w większej ilości, żeby starczyła na kolejne 2-3 dni.

 

SMACZNEGO!!!

 

 

 

Źródło:zdrowiebezleków/pixabay

Komentarze